Ambulanceberedskabet er grundstammen i det præhospitale beredskab. Der sendes en ambulance afsted, når en borger i Nordjylland er kommet alvorligt til skade, blevet alvorligt syg eller skal på hospitalet i forbindelse med fødsel.
I ambulancerne findes forskellige typer behandlingsudstyr, der gør, at behandlingen af patienten kan påbegyndes straks. Ambulancekørsel er inddelt i kategorier, alt efter hvor alvorlig og akut situationen er. I Region Nordjylland drifter regionen selv områderne i Aalborg og Vendsyssel, mens PreMed drifter Vest og Syd.
I sundhedsloven er det fastsat, at en ambulance skal være bemandet med mindst to personer, hvoraf den ene skal være uddannet ambulancebehandler. Som regel er ambulancen bemandet med en ambulancebehandler og en ambulanceassistent. Ambulancebehandleren har kompetencer til at undersøge og behandle patienten, blandt andet ved at give nogle former for medicin.
Ambulancebehandleren sidder hos patienten under transporten. Ambulanceassistenten assisterer behandleren og transporterer patienten sikkert på hospitalet.
Ambulancebehandler
Ambulanceassistent
Se servicemål for første præhospitale enhed og for første ambulance på stedet.
Servicemål
1. april 2022 overtog Region Nordjylland og PreMed ambulancedriften i Region Nordjylland. Se mere om hjemtagelsesprocessen.